Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Κενό ασφάλειας στο Facebook βγάζει στη φόρα φωτογραφίες του Ζούκερμπεργκ







Αρκετές προσωπικές φωτογραφίες του ιδρυτή του Facebook κάνουν το γύρο του Διαδικτύου λόγω ενός κενού ασφάλειας στο δικτυακό τόπο της υπηρεσίας.

«Είναι καιρός να διορθωθούν τα προβλήματα ασφάλειας στο Facebook» γράφουν οι χρήστες που εντόπισαν το πρόβλημα και ανάρτησαν τις εικόνες στην υπηρεσία φωτογραφιών Igmur.



Εκπρόσωπος του Facebook διαβεβαίωσε αργότερα ότι το κενό ασφάλειας έχει κλείσει.

Όπως δήλωσε η εταιρεία στο BBC, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν θα κινηθεί νομικά εναντίον όσων αναδημοσιεύουν τις εικόνες, δεδομένου ότι έχουν πλέον κυκλοφορήσει ευρέως. Εξάλλου οι φωτογραφίες είναι μάλλον αθώες -μία τον δείχνει να μαγειρεύει με την κοπέλα του, μια άλλη να κρατά ένα κοτόπουλο από τα πόδια και μια τρίτη να συναντάται με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Το νέο περιστατικό, όμως, έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά την απόφαση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου να κατηγορήσει το Facebook για παραπλανητικές πρακτικές, όσον αφορά τα δεδομένα των χρηστών, και να το θέσει υπό τακτική επιτήρηση τα επόμενα 20 χρόνια.

Σφάλμα στο λογισμικό

Το κενό ασφάλειας αποκαλύφθηκε από μέλη ενός δικτυακού τόπου για... μπόντ-μπίλντινγκ στις ΗΠΑ.

Οι «χάκερ» εκμεταλλεύτηκαν ένα πρόβλημα στο εργαλείο του Facebook το οποίο επιτρέπει στα μέλη του να αναφέρουν τυχόν άσεμνες και γενικά ακατάλληλες φωτογραφίες που αναρτώνται στο δικτυακό τόπο.

Σε περίπτωση που ο χρήστης κατήγγειλε ένα μέλος του Facebook, το εν λόγω παράθυρο τον καλούσε να δει και να ελέγξει κι άλλες φωτογραφίες του ύποπτου μέλους. Σε αυτές τις υπό εξέταση φωτογραφίες περιλαμβανόταν όμως όλες οι πρόσφατες εικόνες που είχε ανεβάσει ο κατηγορούμενος, ακόμα κι αυτές που δεν έπρεπε να προβάλλονται δημόσια.

«Το πρόβλημα επέτρεπε σε οποιονδήποτε να δει έναν περιορισμένο αριθμό των πιο πρόσφατων φωτογραφιών του χρήστη ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας για αυτές τις εικόνες» επιβεβαίωσε αργότερα το Facebook. Τόνισε ότι το κενό ασφάλειας εμφανίστηκε για «περιορισμένο χρονικό διάστημα».

«Όταν αντιληφθήκαμε το πρόβλημα απενεργοποιήσαμε άμεσα το σύστημα. Θα επαναλειτουργήσει μόνον εφόσον έχουμε βεβαιωθεί ότι το πρόβλημα λύθηκε».

Στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου εξέδωσε πρόσφατα απόφαση με την οποία κατηγορούσε το Facebook ότι εξαπατά τους χρήστες κάνοντάς τους να νομίζουν ότι τα προσωπικά δεδομένα παραμένουν εμπιστευτικά, ενώ στην πραγματικότητα «μοιράζονται» στο ευρύ κοινό.

Η Επιτροπή δεν επέβαλε πρόστιμο, ανάγκασε όμως το Facebook να ζητά τη «ρητή συγκατάθεση» των χρηστών προτού τα δεδομένα τους «μοιράζονται πέρα από τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας που έχουν τεθεί».


ΠΗΓΗ: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου