Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Τιτανόσαυροι ζούσαν στην Ανταρκτική


Τιτανόσαυροι ζούσαν στην Ανταρκτική

Μια αναπάντεχη ανακάλυψη έκαναν ερευνητές από την Αργεντινή που εντόπισαν σε ένα νησί της Ανταρκτικής απολιθώματα της μεγαλύτερης σε μέγεθος οικογένειας δεινοσαύρων.
Όπως φαίνεται οι τιτανόσαυροι ζούσαν στην Ανταρκτική πριν από 70 εκατομμύρια έτη, γεγονός που προσφέρει σημαντικές πληροφορίες τόσο για τους δεινοσαύρους όσο και για τις κλιματικές αλλαγές στη Γη.

Το εύρημα 

Ερευνητές του ερευνητικού ινστιτούτου Conicet της Αργεντινής πραγματοποίησαν ανασκαφές στο νησί Τζέιμς Ρος που βρίσκεται στην Ανταρκτική Χερσόνησο, το βορειότερο μέρος της Ανταρκτικής. Εντόπισαν ένα κομμάτι 20 εκατοστών από την σπονδυλική στήλη ενός τιτανόσαυρου και πιο συγκεκριμένα ενός τιτανόσαυρου lithostrotian. Οι τιτανόσαυροι κινούνταν στα 4 πόδια, είχαν μακριούς λαιμούς και ήταν φυτοφάγοι. Ζούσαν στα τέλη του Κρητιδικού πριν από περίπου 70 εκατομμύρια έτη και ανάμεσα στα είδη τους ήταν και ο Αργεντινόσαυρος που θεωρείται το μεγαλύτερο είδος δεινοσαύρων με το μήκος του να φτάνει τα 30 μέτρα! «Η ανακάλυψη μας δείχνει ότι οι τιτανόσαυροι είχαν καταφέρει να διασκορπιστούν και να ζουν σε όλο τον πλανήτη» αναφέρει ο Αλεχάντρο Σέδρα, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην γερμανική επιθεώρηση Naturwissenschaften.

Η εξήγηση

Διάφορα ευρήματα τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι η Ανταρκτική δεν ήταν πάντα παγωμένη. Όπως φαίνεται, πριν από δεκάδες εκατομμύρια έτη η Ανταρκτική διέθετε εύκρατο κλίμα και την κάλυπτε πυκνή βλάστηση. Έτσι υπήρχε μεγάλη ποικιλομορφία χλωρίδας και πανίδας. Όσον αφορά το πώς έφτασαν εκεί δεινόσαυροι η εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί είναι ότι η Ανταρκτική Χερσόνησος ήταν κάποια στιγμή ενωμένη με την άκρη της Νότιας Αμερικής και έτσι έφτασαν στις περιοχές της Ανταρκτικής οι δεινόσαυροι.

πηγη: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου