Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Με τη μορφή αντιγράφων επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη οι «Μαγεμένες»



Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη θα επιστρέψουν -με τη μορφή αντιγράφων- οι «Μαγεμένες», τα μαρμάρινα αγάλματα που φυγαδεύτηκαν το 1864 στο Παρίσι. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, εξασφάλισε το χρηματικό ποσό που απαιτούσε το μουσείο του Λούβρου για την κατασκευή των αντιγράφων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, το ποσό των 180.000 ευρώ θα δώσει η επιχειρηματίας Έλενα Αμβροσιάδου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αντίγραφα της Μαινάδας, του Διόνυσου, της Αριάδνης, της Λήδας, του Γανυμήδη, του Διόσκουρου, της Αύρας και της Νίκης θα κατασκευαστούν από εργαστήρια εκμαγείων εθνικών μουσείων της Γαλλίας, και πρόκειται να εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη εντός του 2012, οπότε η πόλη γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της.

Τα εξαιρετικά μαρμάρινα αγάλματα της αρχαίας Αγοράς, γνωστά ως Las Incantadas στη σεφαραδίτικη διάλεκτο για τους εβραίους και ως Είδωλα για τους χριστιανούς, αφαιρέθηκαν το 1864 από τον Εμάνουελ Μίλερ, με άδεια των οθωμανικών αρχών και φυγαδεύτηκαν στο Παρίσι. Σήμερα βρίσκονται στο μουσείο του Λούβρου.

Πρόκειται για ένα σύνολο που παρέπεμπε στη λατρεία του Διονύσου: μια νεανική μορφή του Διονύσου, την Αριάδνη στεφανωμένη με φύλλα κληματαριάς, τη Λήδα σε σύμπλεγμα με τον κύκνο, τον Γανυμήδη σε σύμπλεγμα με τον αετό, την Αύρα με αέρινο χιτώνα, τη μορφή του Διόσκουρου και της Φρύνης, της Μαινάδας.

Ήταν ό,τι είχε απομείνει από τη «Στοά των Ειδώλων», το μνημείο από λευκό μάρμαρο, που είχε ανεγερθεί από τους Ρωμαίους τον 2ο αιώνα π.Χ. στη νότια είσοδο της Αγοράς, από τη μεριά της σημερινής Εγνατίας.

Στα μέσα του 19ου αιώνα κοσμούσαν την αυλή αρχοντικού του Εβραίου υφασματέμπορου Αλιάτσι Αρδίττη στην εβραϊκή γειτονιά Rogos. Από εκεί αφαιρέθηκαν και ταξίδεψαν στο Παρίσι.

πηγη: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου