Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Οι πέντε τύποι του φλερτ


Φλερτ
Μια μελέτη σε δείγμα 5.000 (Hall, 2010) ανδρών και γυναικών διαπίστωσε πως υπάρχουν 5 διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους φλερτάρουμε.


1) Το σωματικό φλερτ επικοινωνεί σεξουαλικό ενδιαφέρον στο άλλο πρόσωπο. Οι άνθρωποι που φλερτάρουν με αυτόν τον τρόπο συνήθως κάνουν γρήγορα σχέσεις, με περισσότερη «χημεία» και πιο έντονο συναισθηματικό δέσιμο.

2) Το παραδοσιακό φλερτ είναι αυτό κατά το οποίο ο άνδρας προσεγγίζει πρώτος τη γυναίκα και η γυναίκα διατηρεί έναν περισσότερο παθητικό ρόλο. Οι άνθρωποι που φλέρταραν περισσότερο με τον παραδοσιακό τρόπο τείνουν να είναι εσωστρεφείς και συνήθως οι άνδρες δημιουργούν σχέσεις με γυναίκες που τις γνωρίζουν αρκετό καιρό πριν.

3) Το ευγενικό φλερτ στηρίζεται σε ευγενικούς και διακριτικούς τρόπους για την επικοινωνία του ενδιαφέροντος.

4) Το ειλικρινές φλερτ αφορά την επικοινωνία ειλικρινούς ενδιαφέροντος και της επιθυμίας να δημιουργηθεί ισχυρή συναισθηματική σχέση. Ο τύπος αυτός είναι πιο συνηθισμένος στις γυναίκες.

5) Το διασκεδαστικό φλερτ συνήθως γίνεται ως παιχνίδι που δεν αποσκοπεί στη δημιουργία σχέσης. Οι άνθρωποι που φλερτάρουν με αυτόν τον τρόπο συνήθως το κάνουν για να τονώσουν ευχάριστα την αυτοπεποίθησή τους.
Κάποιες φορές ενδέχεται να μην εξυπερετεί τους σκοπούς μας ο τρόπος με τον οποίο φλερτάρουμε. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που προτιμάει το παραδοσιακό φλερτ είναι πιθανό να δυσκολευτεί να διεκδικήσει κάποιον που επιθυμεί. Επίσης, το ευγενικό φλερτ ενδέχεται να επικοινωνήσει ενδιαφέρον για φιλία και όχι τόσο για ερωτική σχέση.
Οι ερευνητές καταλήγουν πως είναι περισσότερο ωφέλιμο να εξασκούμαστε σε διαφορετικούς τύπους φλερτ και να μην ακολουθούμε μόνο μία στρατηγική, κυρίως όταν διαπιστώνουμε πως αυτή δεν λειτουργεί. Επομένως, είναι ωφέλιμο να σκεφτούμε τι μηνύματα επικοινωνούμε όταν φλερτάρουμε και διαφορετικούς τρόπους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να εκφράσουμε την έλξη μας προς κάποιο πρόσωπο.


Η Εύη Κυράνα (http://www.kirana.gr) είναι ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, και επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης


Πηγή: tanea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου