Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

Τα ακριβότερα υλικά στον κόσμο

Αν και οι περισσότεροι έχουν ταυτίσει το χρυσό με ένα από τα πλέον ακριβά μέταλλα, υλικά ή ουσίες στον κόσμο, στην πραγματικότητα δεν περιλαμβάνεται ούτε στην πρώτη δεκάδα με αυτά που μπορούν να βρεθούν ή να παραχθούν.
Αντίθετα, υπάρχουν αρκετά άλλα με πολλαπλάσιο κόστος.

Τα 15 υλικά, μέταλλα ή ουσίες που ακολουθούν, θεωρούνται τα πιο ακριβά όσον αφορά στη τιμή που έχουν ανά γραμμάριο. Δείτε ποιες είναι:

15. Σαφράν - 11,3 δολάρια/γραμ.Θεωρείται το πλέον ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο και η καλλιέργεια του ξεκίνησε στην Ελλάδα.

14. Χρυσός - 56,6 δολάρια/γραμ.Θεωρούνταν από τα πλέον πολύτιμα μέταλλα λόγω της αντοχής του στη διάβρωση. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή κοσμημάτων από την αρχαιότητα, την κοπή νομισμάτων και σε πολλές άλλες εφαρμογές.

13. Ρόδιο - 58 δολάρια/γραμ.Το Ρόδιο είναι ιδιαίτερα σπάνιο και γι’ αυτό η τιμολόγηση του είναι υψηλή.. Η βασική του αξιοποίηση σήμερα, γίνεται από την αυτοκινητοβιομηχανία καθώς χρησιμοποιείται στους καταλύτες. 

12. Λευκόχρυσος - 58 δολάρια/γραμ.Ο λευκόχρυσος, ή αλλιώς πλατίνα, είναι ένα ακόμη πολύτιμο και δυσεύρετο μέταλλο. Λόγω της αντοχής του στη διάβρωση αλλά και στις υψηλές θερμοκρασίες, βρίσκει πλήθος εφαρμογών στη βιομηχανία.

11. Μεθαμφεταμίνη - 100 δολάρια/γραμ.Πρόκειται για ένα ψυχότροπο ναρκωτικό που δημιουργεί αίσθημα ευφορίας και είναι διαδεδομένο μεταξύ των νέων.

10. Κέρατο Ρινόκερου - 110 δολάρια/γραμ.Η χρήση του ήταν διαδεδομένη στην Ασία για την παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων. 

9. Κοκαΐνη - 215 δολάρια/γραμ.Το γνωστό ναρκωτικό, παράγεται από τα φύλα του φυτού coca. Είναι διεγερτικό καθώς επιδρά στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου και ιδιαίτερα εθιστικό. 

8. LSD - 3.000 δολάρια/γραμ.Μία ακόμη ναρκωτική ουσία, περιλαμβάνεται στη λίστα με τις ακριβότερες στον κόσμο! Η χρήση της διαδόθηκε ευρέως κατά τη δεκαετία του ’60. Το ένα γραμμάριο LSD σε κρυσταλλική μορφή, κοστίζει περίπου 3.000 δολάρια!

7. Πλουτώνιο - 4.000 δολάρια/γραμ.Το ραδιενεργό χημικό στοιχείο χρησιμοποιείται σε πυρηνικούς αντιδραστήρες αλλά και για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

6. Painite - 9.000 δολάρια/γραμ.Πρόκειται για ένα είδος μετάλλου που ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα. Μόλις τη δεκαετία του 1950, ο άγγλος Arthur Pain βρήκε το συγκεκριμένο υλικό στη Βιρμανία και γι’ αυτό πήρε το όνομα του. 

5. Taaffeite - από 2.500 έως 20.000 δολάρια/γραμ.Ο πολύτιμος αυτός λίθος, είναι πιο σπάνιος ακόμη και από τα διαμάντια. Για πολλά χρόνια, τα δείγματα του λίθου αυτού που υπήρχαν ήταν ελάχιστα. 

4. Τρίτιο - 30.000 δολάρια/γραμ.Πρόκειται για ένα ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου, που σπάνια απαντάται στη φύση. Χρησιμοποιείται σε αυτοφωτιζόμενες συσκευές όπως ρολόγια χειρός και πινακίδες με το σήμα εξόδου σε κτίρια.

3. Διαμάντια - 55.000 δολάρια/γραμ.Ο πλέον διάσημος πολύτιμος λίθος, το διαμάντι, είναι γνωστό για την σκληρότητα του. Εκτός από κοσμήματα, αξιοποιείται και για βιομηχανικές χρήσεις.

2. Καλιφόρνιο - 27.000.000 δολάρια/γραμ.Το συγκεκριμένο χημικό στοιχείο, είναι μέταλλο που πρωτοπαρασκευάστηκε στο εργαστήριο το 1950. Χρησιμοποιείται κατά την έναρξη πυρηνικών αντιδράσεων.

1. Αντιύλη - 62,5 τρισ. δολάρια/γραμ.

Η αντιύλη μπορεί να παραχθεί φυσικά στον πλανήτη μας μόνο εργαστηριακά. Θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμο σε διαστημόπλοια.


Πηγή: http://www.kamikazi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου